Jdi na obsah Jdi na menu

Parkur

Parkurové skákání 

Parkurové skákání  je sport, ve kterém se jezdec na koni snaží buď v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami nebo se trefit do časového limitu, hodnocení na styl. Za jeho vznik vděčí důstojníci britské kavalerie, kteří skoky přes různé překážky považovali za vynikající trénink pro koně i jezdce. Parkurový kůň musí být velice dobře přiježděn a musí důvěřovat jezdci. Poprvé se objevil v roce 1990 na olympijských hrách v Paříži. Do roku 1945 byl parkur téměř vojenským sportem a některých závodů se směli účastnit pouze armádní  jezdci. Od roku 1974 závodí muži a ženami společně.

Image result for parkur jezdectví

Soutěžní kategorie

V parkuru je několik stupňů obtížnosti od nejlehčího ZZ po nejtěžší T***. Každý stupeň má danou výšku překážek, přes které kůň skáče, určená je maximální délka a počet skoků a kombinací, předepsané je i tempo. V tomto stupni může být překážka nanejvýš o 10 cm vyšší než je požadovaná výška stupně obtížnosti. Velmi často se v parkuru přistupuje k rozeskakování - pokud víc soutěžních dvojic dokončí parkur bez chyby (a podle propozic soutěže nerozhoduje čas), tyto dvojice se zúčastní ještě jednoho parkuru, který je většinou kratší a o něco obtížnější. Parkurové skákání je také součástí military (všestrannosti).

Však nesmíme zapomenout na poníky kteří se řadí do tří skupin S do 125cm A do 135cm B do 148, i tento druh koně má svůj vlasní počet překážek a vše je uspořádáno s ohledem na jeho výšku.

Výbava jezdce a koně

Výstroj jezdce - Jezdecká helma s tříbodovým úchytem a povinná ochranná vesta pro jezdce do věku 16 let, pak už je na jezdci zda jí bude používat i ve starším věku, nyní musí mít helma označení VG1 nebo VG01.Poté jezdecké sako (černé, tmavě modré nebo tmavě zelené, červené), jezdecká košile s bílou vázankou, bílé rajtky, jezdecký bičík, který je maximálně 75cm dlouhý. Vysoké kožené jezdecké boty, nebo chapsy předepsané na závody.

Výstroj koněskokové sedlo (na rozdíl od všestranného sedla má méně hluboké posedlí, nižší zadní rozsochu, výraznější kolenní opěrky a bočnice tvarované více dopředu), třmeny – dobré jsou s šikmým třmenovým můstkem, nebo tzv. bezpečnostní (pokud se jezdci při pádu zachytí noha, třmen vypadne z úchytu), podbřišník, kamaše (nejsou nutné), Uzdečka + udidlo a otěže.

Druhy soutěží

Normální soutěž - Parkur má určený kurz, který vyhrává dvojice, která buď zajede bez chyby anebo má nejlepší čas.

Dvoufázové skákání - Parkur se skládá ze dvou částí, pokud dvojice překoná první část bez chyby, hned pokračuje druhou částí. Vítězí dvojice, která projela obě fáze a nasbírala nejnižší počet trestných bodů.

Honební skákání - Soutěž hodnocená podle tabulky C (chyby se přepočítají na trestné sekundy).

Soutěž do první chyby - Soutěž končí první chybou dvojice.

Volba dráhy - Jezdec sám určuje, v jakém pořadí bude překážky skákat, musí překonat všechny a ve správném směru.

Skok mohutnosti - skáče se pouze jedna překážka, která se neustále zvyšuje. Vítězí dvojice, která překoná nejvyšší skok.

Překážky 

Všechny parkurové překážky mají shoditelnou část jejíž pád se trestá 4 trestnými body. Každá překážka se musí skákat ve stanoveném směru - vlevo je umístěn bílý praporek, vpravo červený.

Překážky se dělí na výškové a šířkové

Výškové:

Kolmý skok- výškový skok na šířku jedné bariery (břevna). Pro lepší viditelnost může být vyplněn dalšími barierami vodorovně nebo diagonálně případně deskou. Nejobtížnějším skokem je kolmý skok bez výplně pouze s horní barierou, tzv. okno

Zeď

Šířkové:

Oxer- skládá se z několika břeven nad sebou, v určité vzdálenosti (ta odpovídá šířce překážky) za nimi je zpravidla jedno další břevno. Zadní břevno musí být ve stejné výšce jako nejvyšší přední.

Double bar (dvojbradlí) - skládá se z jednoho nebo několika břeven nad sebou, přičemž každé další břevno musí být výš než to před ním, jde o těžkou překážku

Triple Bar (trojbradlí) 

Italský skok (Vějíř)

Vodní Přikop - jedná se o poměrně dost těžký skok

Zdroje :

http://www.equichannel.cz/parkurove-skakani

https://cs.wikipedia.org/wiki/Parkurov%C3%A9_sk%C3%A1k%C3%A1n%C3%AD

http://speedhorse.netstranky.cz/parkurove-skakani.html

https://www.google.com/search?q=parkur+jezdectv%C3%AD&sxsrf=ACYBGNRThfrt2GLNgVeBOK53E7OXVLxyDw:1581860456488&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiOlt-0mdbnAhWfTBUIHXWcAmgQ_AUoAXoECBAQAw&biw=1366&bih=657

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář